/ Museum in huis | 2022

Musea uit de gemeente werken samen én bezoeken zorgcentra

In dit project werken de musea uit de Gemeente Edam-Volendam samen en stellen zij een mobiele collectie samen waarmee ze langs de senioren in de zorgcentra gaan om deze collectie aan te bieden. Hier is met name voor de zorgbehoevende ouderen een specifieke aanpak voor nodig.

Deze aanpak leren de musea van een van onze samenwerkingspartners, Angela Manders van Museum voor 1 Dag. Gedurende 3 gezamenlijke workshops en 1 pilot leert Angela een selectie vrijwilligers van de musea hoe zij verschillende typen hulpbehoevende ouderen het beste kunnen benaderen en op welke manieren de ouderen de museumstukken optimaal kunnen ervaren. Het is inmiddels een bekend gegeven dat voorwerpen uit het (persoonlijke) verleden een krachtig effect hebben op de beleving van dementerende ouderen, maar tevens voor gesprekstof zorgt voor ouderen die nog scherp van geest zijn en het deze ouderen in een actieve rol plaatst waarbij zijzelf hun kennis of verhalen kunnen delen.

Na de op maat gemaakte workshops en een pilotsessie gaan de musea in 2022 met deze opgedane kennis gezamenlijk langs de zorgcentra in de gemeente (de Meermin, de Zeevanck en het Sint Nicolaashof). Op dinsdag 5 april trapten een groepje vrijwilligers van de musea af in het Sint Nicolaashof. Een eerste, geslaagde Museum In Huis!

De deelnemende musea zijn:
– het Schooltje van Dik Trom
– het Edams Museum
– het Volendams Museum

De ervaring en know-how die de musea opdoen met dit Oude Meesters Project kunnen zij ook in hun eigen activiteiten toepassen en daarnaast wordt het bezoeken van de zorgcentra een jaarlijks terugkerende samenwerking.

Deze activiteit heeft reeds plaatsgevonden. U kunt zich helaas niet meer aanmelden voor deze activiteit.

Bekijk actueel aanbod